”Sulla on hyvä tatsi!”

Vuoden viimeisenä päivänä on hyvä aloittaa blogi, mikä oli tarkoitus aloittaa tänä vuonna. Hah – ehdimpäs!

Oikeastaanhan tämä on juuri oikea aika kurkistaa taakse ja katsoa eteenpäin, nyt kun olen toiminut työnohjaajana vuoden verran. Takana on 64 h (á 45 min) ryhmätyönohjauksia ja 59 h yksilötyönohjauksia lastensuojelun ja sosiaalipalveluiden ammattilaisille. Haluan kovasti kehittyä työnohjaajana ja pyysin ohjattaviltani palautteita.

Ryhmätyönohjattavani kokivat saaneensa lisää omaan ammatillisuuteensa, tunnistaneet kehittämiskohteitaan ja vahvuuksiaan, ja lisäksi saaneet luottamusta omaan tekemiseen. Työyhteisön koettiin hitsautuneen, haasteita selviteltiin ja työhön oli saatu uusia työtapoja. Yksilötyönohjausten palautteissa korostui tapaamistemme olleen pysähtymisen ja kehittymisen paikka työn ja elämän äärelle.  Asteikolla 1-10, työnohjattavista keskiarvolla 9,2 (29 vastaajaa) suosittelisi työnohjauspalveluitani muille.

Hyvät palautteet lämmittävät suuresti, mutta parasta on itsensä yllättäminen ja itsestä oppiminen.  ”Läsnäolosi rauhallisuus ja lempeys tuo turvallisuudentunnetta”. Mitä? Minäkö rauhallinen? Kuulitteko kaverit?

Olen pohtinut työnohjaaja -identiteettini rakentumista kun ohjauksissa on mukana toisessa takataskussa sosiaalityöntekijä ja toisessa ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Ennen työnohjausten aloittamista koin epävarmuutta ryhmätyönohjauksiin ja yksilötyönohjausten oletin olevan helpompi rasti. Väärin meni! Ryhmien ohjaamisissa koenkin olevani vahvemmillani. Hyödynnän menetelmiä, olen suunnitelmallinen ja pysyn selvimmin roolissani työnohjaajana. Yksilötyönohjauksissa saan muistuttaa itseäni, että ”äläs sossuile”.

Koulutuksessa olen saanut hyviä ohjeita, joilla maadoittelen itseäni ennen työnohjauksia. Niin, ne rauhallisuus ja lempeys eivät ole ihan alati läsnä elämässäni.  Toimiviksi mantroiksi olen huomannut: ”Työnohjaajalla on kaksi korvaa ja yksi suu” sekä ”Istu käsiesi päällä”. Olen kehittänyt myös omani: ”Malta ja siedä hiljaisuutta Anne”. Haluan myös oppia tekemään suorempia kysymyksiä – liikoja kiertelemättä ja kaartelematta.

Vuonna 2020 toinen jalkani jatkaa Avosylin koulutus- ja konsultaatiopalveluiden kehittämistä ja koordinointia, sekä ”sossuiluni” pysyy Neljän Asteen erityispalveluiden sisällä.  Olen kiitollinen Avosylin johdolle, joka näkee moninaiset kiinnostuksen kohteeni mahdollisuutena eikä uhkana.

Ensi vuonna Fatta saa yhtiökumppanin ja keskittyy jatkossa työnohjauspalveluihin sosiaali- ja kasvatusaloille.  Siitä lisää alkuvuodesta!

Onnellista vuotta 2020! Pidetään hyvä tatsi!